Μικρή βιβλιογραφία για τα μπαττίλ του Μουσάνταμ

Αλιευτικά μπαττίλ στην παραλία του Κούμζαρ. Φωτογραφία του Roger Garwood.
Share our Content

Για μια γεύση της πρωτότυπης έρευνας του Tom Vosmer για το μπαττίλ του Μουσάνταμ και των μελετών του για την τυπολογία διαφόρων σκαριών και την εξέλιξη της ναυπηγικής στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό γενικότερα, δείτε τα “Omani Seafaring and Omani Boats”, στο Oman and Overseas, σε επιμέλεια Michaela Hofmann-Ruf και Abdulrahman al-Salimi, σελ. 65–76 (Hildesheim: Georg Olms Verlag, 2013); «Indigenous Fishing Vessels of the Sultanate of Oman», International Journal of Nautical Archaeology 26 (1997): 217–235; και (με τον Alessandro Ghidoni), «Boats and Ships of the Arabian Gulf and the Sea of ​​Oman in a Archaeological, Historical, and Ethnographic Context», στο The Arabian Seas: Biodiversity, Environmental Challenges and Conservation Efforts, επιμέλεια A.L. Jawad, σελ. 957–989 (Βασιλεία: Springer Nature, 2021).

Σχετικά με την κατασκευή «ραπτών» πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό, δείτε το πρόσφατο άρθρο του συνεργάτη του Vosmer, Alessandro Ghidoni, «Sewn plank construction techniques from the western Indian Ocean: the evidence from the timbers of al-Baleed, Oman», Archaeonautica 21 (2021), 225–232: https://journals.openedition.org/archaeonautica/1574

Για την εθνογραφική έρευνα σχετικά με την ναυπήγηση παραδοσιακών σκαριών και γενικότερα τον πολιτισμό της θάλασσας στην Αραβία, μαζί με τις συνεντεύξεις με τους χρήστες των μπαττίλ, δείτε το βιβλίο του Dionisius Agius, In the Wake of the Dhow: The Arabian Gulf and Oman (Ithaca Press, 2002). Επίσης απαραίτητη για τον μελητητή είναι η εποπτική μελέτη του που συνδυάζει τις μαρτυρίες των μεσαιωνικών γραπτών πηγών με εθνογραφικά δεδομένα Classic Ships of Islam (Leiden: Brill, 2007).

Οι φωτογραφίες των μπαττίλ του Κούμζαρ του Wilfred Thesiger εμφανίζονται σε έναν τόμο με τίτλο Oman, A Seafaring Nation (Muscat: Ministry of Information, 1980) που παραμένει χρήσιμος για την προσιτή επισκόπηση της ναυτιλίας και της ναυπηγικής στην περιοχή ανά τους αιώνες. Σχετικά με το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα κοχύλια και τις κυπραίες ειδικότερα, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον θαυμάσιο πολυσυλλεκτικό τόμο με τίτλο Conchophilia: Shells, Art, and Curiosity in Early Modern Europe. Princeton: Princeton University Press, 2021.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Tom Vosmer για τις παρατηρήσεις του σε προσχέδιο του ποστ, καθώς και τον ίδιο και τον Roger Garwood που δέχτηκαν να αναρτήσουμε εδώ τις φωτογραφίες τους.