Βιβλιογραφία για τη γόπα

Share our Content

Η βιβλιογραφία για τη γόπα κυριαρχείται από σύγχρονες δημοσιεύσεις που αφορούν την βιολογία και την οικολογία του είδους. Μία απλή αναζήτηση στο Google Scholar ή στο Research Gate αποφέρει μερικές δεκάδες τέτοιων δημοσιεύσεων.

Βασικές πληροφορίες για το είδος Boops boops, τη γόπα, συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται συνοπτικά στην πολύτιμη βάση δεδομένων Fish Base    http://fishbase.se/summary/Boops-boops.html

Μελέτες που σχετίζονται με την ιστορία και την πολιτισμική σημασία αυτού του ψαριού είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Γι’ αυτή την ανάρτηση των Αρχείων της Θάλασσας έχουν χρησιμοποιηθεί τα εξής:

O Wentworth D’Arcy Thompson, στο βιβλίο του του 1947 A Glossary of Greek Fishes (London: Oxford University Press) παραθέτει όλες τις αναφορές στη γόπα σε αρχαία Ελληνικά και Λατινικά κείμενα και παραδίδει πλήθος ονομάτων για τη γόπα σε διάφορες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.

 Ο Ν. Μαρσέλλος στον τόμο του 1948 Το ψάρεμα και τα Ψάρια, εκδ. Τιλπέρογλου, περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο αλιείας της γόπας και τις προκλήσεις που θέτει στον ψαρά.  Το ίδιο θέμα καλύπτεται με λιγότερο τεχνικό τρόπο και στο απολαυστικό βιβλίο του Θέμου Ποταμιάνου του 1952 Με το Γυαλί του Ψαρά, εκδ. Σαλιβέρος.

Για την αρχαιολογική παρουσία των οστών της γόπας και τη σπουδαιότητα αυτού του είδους στηδιατροφή μπορεί να συμβουλευτεί κανείς το παρακάτω άρθρο:

Mylona, D. (2014). Aquatic animal resources in prehistoric Aegean, Greece. Journal of Biological Research-Thessaloniki21(1), 1-11. https://jbiolres.biomedcentral.com/articles/10.1186/2241-5793-21-2